We hebben allemaal de behoefte om weerbaar te zijn voor de narigheden die we in het leven tegenkomen. Maar wat is weerbaar zijn dan precies? Heb je dan een bepaalde kracht nodig om je te kunnen verweren, of heeft het meer te maken met je eigen energie en hoe je in je vel zit?
Ik zocht het woord ‘weerbaar’ op en associeerde het in eerste instantie met jezelf verdedigen en assertief zijn, maar er staat: ‘Weerbaar zijn betekent dat je voor je eigen wensen, grenzen en behoeften kunt opkomen en daarbij rekening houdt met de wensen en grenzen van anderen.
Het gaat dus om een bepaalde veerkracht, zowel mentaal en fysiek als ook verbaal en sociaal. Dat je op een passende manier voor jezelf kunt opkomen. Dat voelt relationeel en zachtaardig in verbinding met jezelf, de ander of de situatie.
Weerbaar zijn heeft dus wel degelijk te maken met hoe jij je voelt en in hoeverre je contact kunt maken met wat je wel of niet fijn vindt. Als je voelt dat je in overeenstemming bent met jezelf dan is je energie krachtiger maar ook gevoeliger en liefdevoller. Dan ben je meer in vrede en okay met jezelf en voel je je eigen innerlijke grond. Dat is de basis om weerbaar te zijn voor dat wat je tegenkomt.
Je zou kunnen zeggen dat de energie die je in je draagt ook in je uitstraling voelbaar wordt en dat is je natuurlijke beschermlaag, een laag die je veerkracht geeft en je laat meebewegen met de omstandigheden. Je hebt als het ware een overeenstemmende laag om je heen die ruimte geeft en de mogelijkheid biedt om te geven en te nemen in relatie met jezelf en de omgeving.
Je hebt dus ruimte nodig waarin je jezelf kunt voelen en horen en de ander kunt waarnemen en ervaren. Dan is weerbaar zijn geen verweren of afstoten, maar samen zijn en respectvol spelen met de grenzen die het leven steeds weer aanreikt.